Bingkisan Hati Buat Tetamu

Assalamualaikum, telah lama saya berhasrat untuk menulis blog ini. Akhirnya saya berjaya melaksanakan hajat di hati. Inn Shaa Allah, akan saya kongsikan ilmu yang ada serta aktiviti keluarga saya disini. Kepada anda di luar sana bolehlah mencuba resepi yang saya kongsikan disini. Jangan lupa juga memberi komen yang membina untuk menambah baik blog ini serta berkongsi ilmu yang ada. Semoga berpuashati ye..........

Sesungguhnya yang buruk itu datang dari diri kita sendiri. Yang baik datangnya dari Allah.

Isnin, 16 September 2013

IKAN CENCARU MASAK ASAM BERSAMA CENDAWAN


Bahan A:

Ikan Cencaru
Sedikit Kunyit Serbuk
Sedikit Garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan B:
5 biji Bawang Putih*
5 biji Bawang Merah*
1 biji Bawang Besar (dihiris)
1/2 inci Halia*
1 btg Serai (1/2 di blender & 1/2 diketuk*
2 bijiLada Hijau*
5-8 biji Cili Padi ( tambah jika suka pedas)*
Cendawan
Sedikit Sos Cili (Life)
Sedikit Sos Hoisin (Life)
Sedikit Sos Ikan Kukus (Mahkota)
Sedikit perahan Jus Lemon
Sedikit Garam
Sedikit Maggi Cukup Rasa
Sedikit Tepung Jagung
Air secukupnya
Daun Bawang & Daun Sup

Cara:
1.  Perap ikan bersama garam & kunyit kemudian goreng tenggelam.
2.  Campurkan kesemua bahan bertanda * dan tumbuk@blender (kering) hingga halus.
3.  Panaskan sedikit minyak & tumis bahan yang telah di blender tadi hingga sedikit garing.
4.  Masukkan air biar mendidih. Tambahkan bahan sos & jus lemon.
5.  Masukkan cendawan, garam, Maggi Cukup Rasa, Hirisan Bawang Besar, & sedikit hirisan daun bawang & daun sup. boleh tambah hirisan cili padi jika suka.
6.  Setelah cukup rasa, masukkan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
7.  Apabila sudah masak, curahkan ke atas ikan goreng tadi & hiaskan.  Siap....