Inilah rupa Kek Lapis Rainbow Sarawak...
Yang ni rupa kek bila dah dipotong...
Bahan A:
500gm Butter
200gm Gula
1tsp Esen Vanila
Bahan B:
10biji Telur
1tsb Ovelatte
Bahan C:
1/2tin Susu Pekat
100gm Kaya
100gm Horlick
1/2 pack (500gm) Santan Serbuk
25gm Tepung Susu
25gm Tepung Ice Cream
350gm Tepung Hong Kong
Pewarna Ungu & Paste Blueberry
Pewarna Merah & Paste Strawberry
Pewarna Kuning & Paste Manggo
Pewarna Hijau & Paste Pandan
Cara2:
1. Pukul bahan A sehingga gebu dan pikat.
2. Sambil memukul, masukkan Bahan B, kuning telur sebiji demi sebiji hingga kembang.
3. Masukkan butter lembut yang sudah dipukul kembang bersama susu ke dalam adunan tadi dan gaul hingga sebati.
4. Kemudian, masukkan Bahan C yang telah dicampur dan diayak. Seterusnya campurkan semua bahan.
5. Adunan kemudian dibahagikan kepada 4 bahagian iaitu kuning, merah, hijau dan ungu.
6. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang 8" x 8" yang telah disapu dengan marjerin dan dibakar selapis demi selapis kedalam ketuhar dengan kepanasan 200'C.
7. Tuang 4 sudu besar dan ratakan atas loyang dan bakar selama 5 minit. Ulang sekali lagi sama bahagian dan bakar seterusnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan